Winkelcentrum PAX

Het winkelcentrum is gesloopt
Impressie nieuwbouw supermarkt met appartementen
Pendelbuzz Vomar met halte

Nieuwbouw nieuwe supermarkt in volle gang.

Momenteel worden de funderingswerkzaamheden uitgevoerd en vloeren aangebracht voor de nieuwe supermarkt.

Verwacht wordt dat de nieuwbouw ca. 7 maanden zal gaan duren. De opening van de nieuwe supermarkt zou dan in mei of juni 2024 kunnen plaatsvinden.

Om klanten tegemoet te komen rijdt er een speciaal pendelbusje naar Vomar Muiderbos in Hoofddorp. Voorlopig rijdt het busje dagelijks, 7 dagen in de week, 1x per uur, te beginnen om 10.00 uur. De laatste rit vertrekt om 16.00 uur en is om 17.00 uur weer terug in Pax. Voor de passagiers is een overdekte halte geplaatst op het parkeerterrein bij de Lutulistraat. Helaas is het busje niet geschikt voor rolstoelvervoer.

In eerste instantie wordt alleen fase 1 van de nieuwbouw uitgevoerd: de bouw van een grotere en moderne supermarkt van ca. 1900 m2 met een ingang aan de kant van de Lutulistraat en een overdekte losplaats voor de vrachtauto’s aan de kant van de Bernadottestraat.

Later, in fase 2, zullen daarboven, volgens de plannen, een 30-tal 3-kamerappartementen van ca. 70 m2 worden gerealiseerd. 

De infrastructuur rond het winkelcentrum zal niet ingrijpend worden gewijzigd; de nachtafsluiting van de doorgang bij de Bernadottestraat blijft dus. Voor de bouw van de supermarkt is geen vergunning nodig. De omgevingsvergunning hiervoor is inmiddels afgegeven. Voor de appartementen moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Tot op heden, en zover bekend, is hiervoor nog geen officiƫle aanvraag ingediend bij de gemeente. De wijkraad heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de uitbreiding buiten het bestemmingsplan, de parkeervoorzieningen in de Bernadottestraat en de inrit van de expeditieruimte.

Op 22 januari 2024 is een omgevingsvergunning afgegeven aan Hoorne Vastgoed/Vomar voor het kappen van drie bomen en de aanleg van een in-/uitrit voor de expeditieruimte van de supermarkt. Op 13 februari j.l. heeft de wijkraad hierover een informatiebijeenkomst georganiseerd om omwonenden te wijzen op de te verwachten problemen die kunnen ontstaan als hiertegen geen bezwaar wordt gemaakt:

  • De doorgang in de Bernadottestraat (steeg) gaat worden gebruikt door vrachtauto’s van Vomar,
  • De obstakels tegen sluipverkeer en tegen snel rijden verdwijnen
  • Er ontstaat een gevaarlijke situatie voor voetgangers en fietsers bij het achteruit inrijden van de expeditieruimte
  • Vrachtverkeer gaat gebruik maken van de Lutulistraat (busbaan) en zorgt voor gevaar voor schoolgaande kinderen en voor overlast.

Op de goed bezochte bijeenkomst is steun verzameld voor het bezwaar van de wijkraad tegen deze omgevingsvergunning. Zie ook onderstaande presentatie.