Winkelcentrum PAX


De eigenaar van het winkelcentrum Pax, Hoorne Vastgoed, een zusterbedrijf van supermarktketen Vomar, heeft begin 2021 plannen naar buiten gebracht voor een grote verbouwing van het winkelcentrum. In deze plannen blijft alleen ruimte voor de supermarkt Vomar. Inmiddels zijn de kapper, de fietsenwinkel, het tattoo atelier, de snackbar en het café uit het winkelgebied verdwenen. De laatst overgebleven ondernemer, Hoorbegrip, verhuist per 31 maart 2023. Zowel de gemeente als de wijkraad vonden dat er een gevarieerd aanbod moest blijven in de wijk en Hoorne Vastgoed zou daarom nog getracht hebben de winkeliers elders onder te brengen maar dat is, tot op heden, niet gelukt. Voor de levensvatbaarheid van de supermarkt is meer ruimte nodig en daarom heeft Hoorne  gekozen voor de volgende oplossing:

Het huidige winkelcentrum wordt in fases afgebroken en er komt een compleet nieuw gebouw binnen het huidige bouwkader. Op de begane grond komt een een grotere supermarkt van ca. 1900 m2 met een ingang aan de kant van de Lutulistraat en een overdekte losplaats voor de vrachtauto’s aan de kant van de Bernadottestraat. Daarboven zullen, volgens de plannen, een 30-tal 3-kamerappartementen van ca. 70 m2 worden gerealiseerd. Binnenkort zal er een inloopbijeenkomst worden georganiseerd waar de plannen zullen worden gepresenteerd. De infrastructuur rond het winkelcentrum zal niet worden gewijzigd; de nachtafsluiting van de doorgang bij de Bernadottestraat blijft dus. Voor de bouw van de supermarkt is geen vergunning nodig, voor de appartementen moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Tot op heden, en zover bekend, is er nog geen officiële aanvraag ingediend bij de gemeente.

Het naastgelegen pand, waar in februari 2021 brand was uitgebroken, is inmiddels opgeknapt en hierin worden weer statushouders ondergebracht voor een periode van ca. 4 jaar. Wat er daarna met dit pand gaat gebeuren is nog onbekend. Mogelijk zal het worden verkocht en gesloopt waarna er in de nieuwbouw weer dagwinkels ondergebracht zouden kunnen worden.

 

Impressie nieuwbouw Vomar en appartementen